Εδώ γράφονται τα πάντα...
Η σωστή πληροφόρηση είναι η αρχή του τέλους για αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να ζήσουμε μια Οργουελική ζωή

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

O Μητσοτάκης "δείχνει" Σαμαρά για Siemens

Νέα τροπή αναμένεται να λάβουν πολύ σύντομα οι εξελίξεις γύρο από το σκάνδαλο της Siemens, αφού καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, δείχνει διατεθειμένος να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ο Ψηλός που γνωρίζει καλά τους όρους που παίζεται το καταστροφικό παιχνίδι (σ.σ. αυτό έμαθε να κάνει στην πολιτική του διαδρομή) προτίθεται ακόμη μέσα στην επόμενη βδομάδα να επικαιροποιήσει το αίτημα του, για να προσέλθει και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens. Μετά και την αποκάλυψη του επίμαχου e-mail του μπατζανάκη του Σαμαρά, προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Μητσοτάκης θεωρεί πως είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η κατάθεσή του.

«Αν θα προσέλθω θα κλάψουν μάνες και μανούλες» έλεγε σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο επίτιμος με καθημερινό συνομιλητή του. Με αφορμή το mail Σέκερη, θύμισε ότι ήταν ο πρώτος που είχε βγει και είχε πει ότι πίσω από την πτώση της κυβέρνησής του, βρίσκονταν η Siemens. Ο βασικός λόγος που θέλει να προσέλθει στην Εξεταστική ο Μητσοτάκης, έχει να κάνει με το παρασκήνιο των όσων διαδραματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Από την ημέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει (εκ νέου) Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., έθεσε εαυτόν στην διάθεση του προέδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη. Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και εγγράφως από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. και τον βουλευτή Κώστα Αιβαλιώτη. «Πρέπει να καλέσουμε όλους όσους είχαν πρωταγωνιστήσει την περίοδο 90 -93. Τον Μητσοτάκη, τον Μάνο, τον Κόκκαλη και τον Κεφαλογιάννη» λέει σε κάθε ευκαιρία ο Καρατζαφέρης, ο οποίος στις αρχές της βδομάδας επανέφερε το θέμα της κλήτευσης Μητσοτάκη στην Εξεταστική. «Έχει βγει και έχει πει ότι με λεφτά της Siemens έπεσε η κυβέρνησή του. Ε, αυτή η καταγγελία πρέπει να διερευνηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Όταν ετέθη το θέμα της κλήσης της ευρωβουλευτού του ΛΑ.Ο.Σ. Νίκης Τζαβέλλα, υποήρξε ρελάνς από την πλευρά Αιβαλιώτη, ο οποίος είπε ότι ναι μεν γίνεται δεκτό το σχετικό αίτημα, αλλά θα πρέπει να προσκληθούν τόσο ο Μητσοτάκης, όσο και ο Κόκκαλης. Επειδή, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην τον καλέσουν, σκέφτεται να βγει από βδομάδα και να ζητήσει εκ νέου την κλήση του. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουν ότι δεν ακούνε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να καλείται με το καλημέρα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, για να καταθέσει για τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου και ακόμη να μην έχει κληθεί ο ίδιος.

Ο επίτιμος τα έχει πάρει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, θεωρώντας ότι ευθύνεται για την μη κλήση του. Μέχρι σήμερα απέφυγε να επικοινωνήσει με τον συντοπίτη του. Τώρα, όμως, φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει στρατηγική. Κάποιοι -και δεν είναι λίγοι- εισηγούνται στον Ψηλό να αποστείλει έγγραφο υπόμνημα, με το οποίο θα εξιστορεί τα όσα είχαν εκτυλλιχθεί το '93. «Αν γράψει όσα λέει και προσκομίσει και τα στοιχεία που διαθέτει είναι σίγουρο ότι θα τον καλέσουν» εκτιμά πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει και τις σκέψεις, αλλά και τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Ψηλός.

Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να βρει τρόπο για να πάει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Ν.Δ. και τον Σαμαρά, θα αρχίσει από τη στιγμή που θα πάει ο Ψηλός. Και, αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι τα όσα θα πει θα εντείνουν το κλίμα εσωστρέφειας που πλήττει ήδη την Ν.Δ. Το ερώτημα είναι μέχρι που θα το τραβήξει ο Μητσοτάκης. «Μέχρι τέλους» υποστηρίζουν πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του. Θεωρεί, ότι μέσα από την σχετική διαδικασία μπορεί να τελειώσει ολοκληρωτικά τον Σαμαρά.

Μετά την ανεξαρτιτοποίηση της Ντόρας, ο Μητσοτάκης είναι πιο «επικίνδυνος». Δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως θα έχει η Ν.Δ. από τις αποκαλύψεις του. Απεναντίας, έχει ένα επιπλέον λόγο να κάνει κιμά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο επίτιμος πηγαίνοντας στην Εξεταστική θα έχει μαζί του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία στοιχειοθετούν το επιχείρημα που προβάλλει επί χρόνια, σχετικά την εταιρεία που πριμοδότησε την πτώση της κυβέρνησής του. Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, θα πει ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε τον Σαμαρά να αποχωρήσει από την Ν.Δ., ρίχνοντας την κυβέρνησή του, είχε να κάνει με το γεγονός ότι τότε είχε αποφασιστεί να γίνει αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με το 49% να πηγαίνει στους Ιάπωνες, εξέλιξη που δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Γερμανών της Siemens.

Πέραν του Σαμαρά, ο Μητσοτάκης αναμένεται να επικαλεστεί και δημόσια τοποθέτηση του τότε υπουργού Οικονομίας Στέφανου Μάνου, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι: «η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ έριξε την κυβέρνηση». Ο επίτιμος δεν αποκλείεται να προτείνει προς τα μέλη της Επιτροπής να προσκληθεί και ο Μάνος, αίτημα που έχει ήδη καταθέσει και ο Καρατζαφέρης. Επίσης, ο Ψηλός, προτίθεται να φωτίσει τα όσα έχει υποστηρίξει σε ανύποπτο χρόνο, ο έγκριτος τραπεζίτης, Μίνος Τζομπανάκης, σχετικά με τις συνθήκες πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Ο Τζομπανάκης είχε πει ότι δεν έχει καμία επιφύλαξη ότι κάποιοι πήραν λεφτά για να αποσύρουν την εμπιστοσύνη από την τότε κυβέρνηση.

Η κατάθεση του Ψηλού εκτιμάτε ότι θα φέρει πιο κοντά στην Εξεταστική την κλήτευση τόσο των Μάνου και Τσομπανάκη, όσο και του Σαμαρά. Από κει και πέρα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο (αν ήδη δεν έχουν κληθεί) ότι θα κριθεί απαραίτητη και η παρουσία των επιχειρηματιών Σωκράτη Κόκκαλη και Αριστείδη Αλαφούζου.

Πέραν των προφορικών, πληροφορίες θέλουν τον Ψηλό να διαθέτει και κανά - δυο χαρτάκια. Συγκεκριμένα, αναφέρετε ότι υπάρχουν δύο έγγραφα (κάποιοι κάνουν λόγο και για μια επιταγή της Citibank) που είναι ικανά να φωτίσουν άγνωστες πτυχές του παρασκηνίου. Εκτός από το '93, ο Μητσοτάκης, προτίθεται να επικαλεστεί και την πρόσφατη κατάθεση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου, σύμφωνα με την οποία, μικρό κεντροδεξιό κόμμα, φέρεται να έχει πάρει χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens το 1999. Και, όλα αυτά θα τα κάνει για να βάλει στο κάδρο της Siemens τον Σαμαρά.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα όσα σκέφτεται να πράξει ο Μητσοτάκης, το θέμα με το μικρό κεντροδεξιό κόμμα που φέρεται να πήρε χρήματα το 1999 από την Siemens, έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού στο εσωτερικό της Ν.Δ. Με δεδομένο ότι τα κόμματα ήταν τρία, η ΠΟΛ.ΑΝ. του Σαμαρά, οι «Ταύροι» του Μάνου και το «ΚΕΠ» του Αβραμόπουλου, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία. Πριν «σκάσει» το θέμα, ο Αβραμόπουλος έσπευσε να βγάλει από το κάδρο την φάτσα του. «Δεν έχω πάρει χρήματα» είπε, παραπέμποντας σε δήλωση που είχε κάνει το 2008. Ανάλογη διάψευση έκανε και ο Μάνος. Ο μόνος που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να πάρει θέση είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Η Ρηγίλλης προσπάθησε να μαζέψει τα πράγματα, λέγοντας ότι η κατάθεση Τελογλου μιλάει για κόμμα που δραστηριοποιούνταν το 2000. Ωστόσο, η καταγγελία Καρατζαφέρη δεν αφορά την κατάθεση Τέλογλου, αλλά εκείνη της Μπουγάτσου. Σε κάθε περίπτωση το θέμα με το μικρό κεντροδεξιό κόμμα (σ.σ. σύμφωνα με τους Γερμανούς) που φέρεται να έχει πάρει λεφτά από την Siemens, παραμένει ανοικτό.

Η βιασύνη του Αβραμόπουλου να εξαιρέσει τον εαυτό του από την σχετική συζήτηση, ήρθε να αναδείξει για άλλη μια φορά την μεγάλη κόντρα που υπάρχει μεταξύ του Αβραμόπουλου και του προέδρου της Ν.Δ. Στο Σαμαρείκο θεωρούν ότι πλέον έχει αρχίσει να λειτουργεί ως αρχηγός μέσα στο κόμμα. Γι' αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον Σαμαρά να του «κόψει την φόρα». Ο πρώην υπουργός δείχνει να είναι έτοιμος για τα πάντα, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ταυτιστώ με τις ακροδεξιές κορώνες του Λαζαρίδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες αναρτήσεις