Εδώ γράφονται τα πάντα...
Η σωστή πληροφόρηση είναι η αρχή του τέλους για αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να ζήσουμε μια Οργουελική ζωή

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κάποτε στο παλιό ΚΚΕ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ νόμιζαν ότι μπορούν να φτιάξουν ένα ΚΚΕ Β'έτσι και σήμερα οι ίδιοι κάποιοι ρίχνουν απανωτές μαχαιριές στο ετοιμοθάνατο πείραμα.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το: www.tanea.gr


Ζήτημα ωρών θεωρείται η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων Ανανεωτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που αποχώρησαν από το συνέδριο του Συνασπισμού δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν σταδιακά στη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα- ήδη οργανώνονται από νέα γραφεία στην Πλατεία Βικτωρίας- και αυτό παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ (Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Βίτσας) ζήτησαν για σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ενώ χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κυρίως για λόγους εντυπώσεων κάλεσε τους δύο από τους τέσσερις προς αποχώρηση βουλευτές (Κουβέλη, Λεβέντη) στα γραφεία του κόμματος για να τους ζητήσει να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο ξεκαθάρισαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα παραμείνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ όταν τους ζητήθηκε να διευκρινίσουν εάν θα παραμείνουν στον Συνασπισμό απάντησαν ότι προς το παρόν παραμένουν στελέχη του κόμματος. Παρ΄ όλα αυτά από την Κουμουνδούρου διέρρεε η πληροφορία ότι υπήρχαν ραντεβού και με τους Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη, ωστόσο οι δύο βουλευτές αρνούνταν χθες το βράδυ ότι ειδοποιήθηκαν από τον ΣΥΝ για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανείς δεν μου τηλεφώνησε και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτό όλη μέρα», δήλωσαν αμφότεροι, αποδίδοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα της ηγεσίας τη σχετική διαρροή.

Ανοιχτές γέφυρες
«Επιδιώκουμε να παραμείνουν οι γέφυρες ανοιχτές» έλεγε χθες ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού, προσθέτοντας ωστόσο πως «ό,τι έχουμε να πούμε για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ το είπαμε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα». Την ίδια ώ ρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε: «Σεβόμαστε τις απόψεις των συντρόφων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τους καλούμε να μη βαθύνουν το ρήγμα και να παραμείνουν στα όργανα». Ταυτόχρονα, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας κληθείς να σχολιάσει όσα έγιναν στο συνέδριο απαντούσε: «Η γνώμη μου είναι ότι το συνέδριο επιτέλεσε τον ρόλο για τον οποίο είχε συγκληθεί. Μένει το επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα να προχωρήσει αποφασιστικά, δραστήρια και αποτελεσματικά».

Υπήρξαν όμως και φωνές διαμαρτυρίας για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, όπως του Δημήτρη Στρατούλη που μίλησε για «σοβαρό πλήγμα» και κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για να μην ολοκληρωθεί η αποχώρηση με οριστική διάσπαση που θα πάει τον Συνασπισμό πίσω. Επίσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, το στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας που δεν αποχώρησε από το συνέδριο, δήλωσε χθες στον Αlpha ότι «πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνει ο ΣΥΝ ενωμένος και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η πέτρα του σκανδάλου για την εσωτερική διαμάχη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν είναι να σπάσει κάτι, ας είναι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ αυτούς που υποστηρίζουν τον Στάλιν, να διαλυθεί η Ε.Ε.» και κατέληξε: «Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ πώς είναι δυνατόν ο ηγέτης του ΣΥΝ να συνεργάζεται με τον κ. Ρινάλντι και να μην μπορεί να συνεργαστεί με τον Φώτη Κουβέλη». «Θα παραιτηθώ»
Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον Βήμα FΜ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί η δημιουργία ή όχι φορέα και ξεκαθάρισε ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μόλις συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανέλαβε ότι «θέλουμε να κάνουμε την ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς» και τόνισε ότι δεν υπάρχει επιλογή ένταξής τους στο ΠΑΣΟΚ.

Πιο σαφής ως προς τις προθέσεις των Ανανεωτών εμφανίστηκε ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, δηλώνοντας: «Τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά. Θα ενημερώσουμε τους ανθρώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας, θα συσπειρώσουμε τον κόσμο της Ανανεωτικής Αριστεράς που βρίσκονται εκτός ΣΥΝ. Ολοι μαζί θα αποφασίσουμε. Εμείς, όσον αφορά τον ΣΥΝ, κάναμε το Σάββατο την επιλογή μας και μας αφήνει αδιάφορους η κουζίνα του ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ για τη στάση της άσκησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, λέγοντας πως «η πλειοψηφία του ΣΥΝ και η ηγεσία του, στο όνομα της διατήρησης της ενότητας της Αριστεράς που φαντασιώνεται ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να θυσιάσει την ενότητα του κόμματος που ιδρύσαμε από το 1991». Επίσης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης επέρριψε προσωπικές ευθύνες για τη ρήξη στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι πίεζε για ένα συνέδριο με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή του χωρίς να πάρει καμία αξιόπιστη πρωτοβουλία για την ενότητα του κόμματος.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

Στη συγκρότηση νέου κόμματος έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν οι Ανανεωτές


«Το διαζύγιο ήταν βελούδινο»

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είναι η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το συνέδριο του κόμματος, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι σήμερα) Νίκος Τσούκαλης, ένας εκ των τεσσάρων Ανανεωτών βουλευτών που προτίθενται τις επόμενες ώρες να δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους. Ο κ. Τσούκαλης επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και την προοπτική συγκρότησης κόμματος, τονίζοντας όμως ότι θα προηγηθούν επίπονες διαδικασίες... Κύριε Τσούκαλη, η αποχώρησή σας από το συνέδριο σημαίνει έξοδο και από την Κουμουνδούρου;

Η επιλογή μας κατά την κορυφαία διαδικασία του συνεδρίου για τη μη συμμετοχή μας στην εκλογή οργάνων είναι προφανές ότι σηματοδοτεί και την επόμενη μέρα. Διαφωνώντας με τη στρατηγική επιλογή του κόμματος, δηλαδή την εμβάθυνση και νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόδηλο ότι η αποχώρησή μας προδιαγράφει και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ολοι αναρωτιούνται εάν εσείς οι τέσσερις βουλευτές που αποχωρήσατε από το συνέδριο θα ανεξαρτητοποιηθείτε με δήλωσή σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοπτική είναι αυτονόητη. Οτι είναι τουλάχιστον αταίριαστο να εκπροσωπούμε ένα εγχείρημα το οποίο μας οδήγησε στην έξοδό μας από το συνέδριο.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, πολύς κόσμος διερωτάται εάν θα συγκροτηθεί νέος πολιτικός φορέας.

Η αναμονή ή ο προβληματισμός είναι εύλογος, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου κόμματος είναι μία επίπονη διαδικασία. Αυτό όμως που πρέπει και είναι αναγκαίο να γίνει σε πρώτη φάση είναι να διαμορφωθούν πυρήνες συσπείρωσης, συνεύρεσης και προβληματισμού όλων των προσώπων που αισθάνονται ότι εκφράζονται από τις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να σας μεταπείσει σε σχέση με τις αποφάσεις σας;

Η απάντηση εμπεριέχεται στις αποφάσεις του συνεδρίου. Στο εάν και κατά πόσον μπορούν να αλλάξουν αυτές. Νομίζω ότι απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο στο επόμενο συνέδριο.

Τι μηνύματα έχετε εισπράξει μετά την αποχώρησή σας από το συνέδριο;

Οσον αφορά την εσωκομματική συμπεριφορά μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα, τόσο μέσα στο συνέδριο, όσο και σήμερα, οι συμπεριφορές προσιδιάζουν σε βελούδινο ή συναινετικό διαζύγιο. Τα μέσα ενημέρωσης το αντιμετώπισαν ψύχραιμα και στις σωστές διαστάσεις του και η κοινωνία με ενδιαφέρον.

ΕΙΠΕ:

Είναι τουλάχιστον αταίριαστο να εκπροσωπούμε ένα εγχείρημα το οποίο μας οδήγησε στην έξοδό μας από το συνέδριο


Η νέα Κεντρική Επιτροπή

ΤΟ 50,63% των συνέδρων ψήφισε την προεδρική λίστα (Αριστερή Ενότητα) του Συνασπισμού που εξασφάλισε τελικώς 62 έδρες στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, έναντι 37 εδρών που απέσπασε το Αριστερό Ρεύμα με ποσοστό 29,83%. Επίσης, εκλέγονται 21 μέλη του οργάνου από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο που συγκέντρωσε 17,23%.

Τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής:

Δημήτρης Παφίλης (ανεξάρτητος) Από την Αριστερή Ενότητα: Δ. Βίτσας, Ευ. Τσακαλώτος, Η. Διώτη, Α. Καρίτζης, Α. Μπαλτάς, Τ. Κορωνάκης, Γ. Μηλιός, Τ. Κουράκης, Ν. Βούτσης, Π. Καλκανδής, Π. Σκουρλέτης, Χ. Λιάσκος, Κ. Μαρματάκης, Γ. Μπασκόζος, Π. Τριγάζης, Ρ. Σβίγκου, Χ. Παπαδόπουλος, Α. Φλαμπουράρης, Γ. Μπουρνούς, Ευ. Κιτσαντά, Β. Αποστόλου, Χ. Γολέμης, Ειρ. Κατσινοπούλου, Ν. Φίλης, Α. Μπίτσης, Μ. Υδραίος, Γ. Σακελλαρίδης, Ε. Κυπριανίδου, Ν. Παπαδόπουλος, Α. Παπαδάτος, Γ. Κυρίτσης, Α. Ξανθός, Ρ. Αξελός, Μ. Κλάπας, Ν. Παππάς, Α. Τσέκερης, Σ. Παππάς, Τ. Χαρίτος, Π. Πέρκα, Ε. Καλαμαρά, Χ. Κωνσταντάτος, Θ. Κουτσοθεοδωρής, Γ. Καρατσιουμπάνης, Σ. Βελλισαρίου, Μ. Βαμβουρέλλη, Α. Κωνσταντίνου, Ε. Χατζηγεωργίου, Μ. Καστρινάκης, Π. Βωβός, Γ. Ανανδρανιστάκης, Π. Χαραμής, Γ. Χονδρός, Ν. Καρανίκας, Δ. Μπαδογιάννη, Χ. Σίμος, Δ. Στούμπος, Φ. Κούβελα, Π. Μανιού, Ζ. Γεωργίου, Φ. Νικολιδάκη, Λ. Δουδούμη, Α. Κρασοπούλου. Από το Αριστερό Ρεύμα: Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ν. Χουντής, Α. Καλύβης, Δ. Στρατούλης, Γ. Πρωτονοτάριος, Γ. Γαβρίλης, Ζ. Ζάννας, Π. Αμμανατίδου, Γρ,. Καλομόιρης, Μ. Βλαδιμήροβιτς, Γ. Τόλιος, Δ. Σπανού, Σ. Λεουτσάκος, Σ. Παπαδόγιαννη, Μ. Κριτσωτάκης, Α. Αντωνιάδης, Βασίλης Πριμικήρης, Θ. Πετράκος, Τ. Κανταράς, Σ. Σιώκος, Ν. Παυλίδης, Δ. Χαραλαμπίδου, Λ. Φράγκου, Χρ. Σουλτανίδου, Κ. Παπατριανταφύλλου, Γιάννης Δούκας, Ζ. Πέπες, Κ. Δελημήτρος, Δ. Αδαμόπουλος, Ηλίας Κυριακάκης, Μ. Σπηλιόπουλου, Π. Παπαμιχαλόπουλος, Ακ. Μπαγοδιάννης, Ευγενία Ουζουνίδου, Φ. Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Σπαρτινός. Από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο: Τ. Μηταφίδης, Γ. Μπαλάφας, Ρ. Δούρου, Α. Μανταδάκης, Ν. Συρμαλένιος, Κ. Πουλάκης, Ν. Θεοτοκάς, Π. Ρήγας, Χ. Στάικος, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Σ. Παναρέτου, Π. Σκουρολιάκος, Μ. Φραγκάκη, Δ. Δημητριάδης, Μπ. Δραγασάκης, Π. Ζαγάρας, Τ. Τσαούσογλου, Γ. Πάλλης, Ζ. Καπρανάς, Δ. Κολτίδα, Ρ. Καλφακάκου. Από Αριστερή Ανασύνθεση: Γ. Χελάκης, Ράνια Ιωσηφίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες αναρτήσεις