Εδώ γράφονται τα πάντα...
Η σωστή πληροφόρηση είναι η αρχή του τέλους για αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να ζήσουμε μια Οργουελική ζωή

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η Εσθονία το 17ο μέλος της ευρωζώνης

Η Εσθονία το 17ο μέλος της ευρωζώνης
Αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας του Eurogroup.

Η Εσθονία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των 16 χωρών που συμμετέχουν στον μηχανισμό του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως το κράτος της Βαλτικής πληροί όλα τα λεγόμενα ‘κριτήρια του Μάαστριχτ’ για την ένταξη στο ευρώ.

«Συνεπώς η Εσθονία θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2011», τόνισε ο Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Eurogroup.

Η έγκριση της σημερινής απόφασης αναμένεται αν επικυρωθεί και στη σύνοδο των ηγετών των κρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου. Οι ειδικοί θα επικαθορίσουν τότε την ακριβή ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του εσθονικού κρουν, πριν την τελεσίδικη επικύρωση της ένταξης από τους ΥΠΕΞ τον Ιούλιο.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομίας είχαν συμφωνήσει πως η χρηματοπιστωτική κρίση εντός της ευρωζώνης δεν αποτελεί λόγο για να μην ενταχθούν σε αυτήν και άλλες χώρες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια: «Εάν έχουμε πολλούς καλούς εταίρους, γιατί όχι; Είναι θέμα κριτηρίων: εφόσον κάποιος πληρεί τα κριτήρια είναι δυνατόν να ενταχθεί», στην ευρωζώνη, είπε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

«Θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο: εάν μια χώρα πληροί τα κριτήρια, πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα που είχαμε όλοι εμείς», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν.

Περισσότερες προσπάθειες ζητούνται από Ισπανία και Πορτογαλία

Η Ισπανία και η Πορτογαλία οφείλουν να «κάνουν περισσότερες» προσπάθειες στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την κατάσταση του προϋπολογισμού τους, τόνισε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τα Οικονομικά Όλι Ρεν.

«Οι δύο χώρες ήδη έχουν ανακοινώσει ή θα ανακοινώσουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Μπορούν να γίνουν περισσότερα και ενθαρρύνω τις δύο χώρες να το κάνουν», τόνισε ο Ρεν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει αύριο την εκτίμησή της για τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι σημαντικά και θαρραλέα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ. «Εκτός των άλλων, είναι σαφές πως μία επιπλέον παγιοποίηση των προϋπολογισμών θα απαιτηθεί μετά το 2011, συνεπώς και μία περαιτέρω πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

«Ακούσαμε τις πολύ σοβαρές δεσμεύσεις από τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες ότι θα λάβουν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι δύο χώρες επεξεργάζονται επίσης τα επιπλέον μέτρα που εάν θα απαιτηθεί θα λάβουν για να επιτύχουν τους στόχους τους για το 2011», τόνισε ο Γιουνκέρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες αναρτήσεις