Εδώ γράφονται τα πάντα...
Η σωστή πληροφόρηση είναι η αρχή του τέλους για αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να ζήσουμε μια Οργουελική ζωή

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η επιστροφή στις ρίζες δεν θα σώσει τη ΝΔ, εκτιμά ο καθηγητής Θάνος Βερέμης


Μια διαφορετική προσέγγιση
Η επιστροφή στις ρίζες δεν θα σώσει τη ΝΔ, εκτιμά ο καθηγητής Θάνος Βερέμης


Αθήνα
Μια διαφορετική προσέγγιση των όσων συμβαίνουν στο χώρο της ΝΔ δίνει μέσω του Βήματος της Κυριακής ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των όσων λέει: «Η επιστροφή στις ρίζες, το σύνηθες καταφύγιο όλων των ηττημένων κομμάτων εξουσίας, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας.

» Το αφήγημα του Εμφυλίου έχει πια τελειώσει, ο εθνικισμός δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της συντηρητικής παράταξης και η διαφαινόμενη απομάκρυνση από τον κεντρώο χώρο την εγκλωβίζει σε μια αδιέξοδη διαμάχη με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.»

Κατά τον ίδιο, η συντηρητική ιδεολογία στην Ελλάδα τείνει να γίνει ενιαία, καλύπτοντας έναν μεγάλο χώρο που αρχίζει από ένα μέρος της Αριστεράς και φτάνει ως τη Δεξιά.

«Συνεκτικό της στοιχείο είναι η διατήρηση ενός κράτους-τροφού, ενός κράτους που θα ταΐζει τους πολίτες. Το πρόβλημα της σημερινής Δεξιάς είναι ότι ο εθνικισμός, κάποτε προνόμιο και αποκλειστικότητά της, διαχέεται πλέον τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και στο ΚΚΕ.»

Ο κ. Βερέμης σημειώνει ότι το πρόβλημα του συνεδρίου της ΝΔ είναι ότι επαναφέρει στο προσκήνιο ένα λιγότερο κεντρώο στοιχείο: ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει ως αντιπάλους τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ και επιθυμεί να επαναπατρίσει τις ψήφους του.

«Οι περισσότεροι 'νοικοκυραίοι' ψηφοφόροι ωστόσο προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο διότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε μια τεράστια αποτυχία, οδηγώντας ταχύτερα τη χώρα προς μια προπτωχευτική κατάσταση, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου τείνει προς μια 'συντηρητική νοικοκυροσύνη'.»

Η μοίρα της ΝΔ προς το παρόν είναι να παλεύουν οι κκ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης για να διαμοιραστούν τα ιμάτια της Δεξιάς


Σχετικά με τις προοπτικές επανόδου της ΝΔ στην εξουσία, ο κ. Βερέμης εμφανίζεται επιφυλακτικός. Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίζεται και στο θέμα της αναδιάταξης δυνάμεων στο χώρο της ελληνικής Δεξιάς.

«Αν για παράδειγμα ισχύσει η φημολογία περί κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, αυτό απλώς θα ανακαταλάβει οχυρά του Κέντρου που απεμπόλησε ο κ. Σαμαράς. Νομίζω ότι η μοίρα της ΝΔ προς το παρόν είναι να παλεύουν οι κκ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης για να διαμοιραστούν τα ιμάτια της Δεξιάς. Ενδεχομένως ο κ. Σαμαράς να πιστεύει ότι υπάρχουν ατέλειωτες δεξαμενές ψηφοφόρων εκεί προσωπικά δεν τις βλέπω.»

Για τον ίδιο, «κλειδί» για την επάνοδο στην εξουσία θα αποτελέσει η κάλυψη από πλευράς ΝΔ ενός ευρύτερου χώρου από το Κέντρο έως τα Αριστερά του κ. Καρατζαφέρη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παλαιότερες αναρτήσεις